PopNovel

Reading Books on PopNovel APP

Asam Garam Hostel

Asam Garam Hostel

Author:Dyna Ayuni

Updating

Introduction
Mengisahkan seorang pelajar perempuan yang bernama Deen yang baru melangkah ke alaf dunia remaja iaitu melangkah masuk alaf sekolah menengah.Dia menghadapi pelbagai cabaran semasa berada di lower form.Deen telah mengambil keputusan untuk masuk ke asrama sekolah itu kerana ajakan rakan-rakannya pada tahun akhir dia berada di sekolah itu.Oleh itu, bermula asam garam hostel yang telah Deen dan rakan-rakannya hadapi bersama.Apakah yang terjadi?
Show All▼
Chapter

 Kring!!!!

 Loceng sekolah telah berbunyi menandakan pelajar-pelajar harus berkumpul di tapak perhimpunan.Jam pada waktu itu menunjukkan pukul 7:30 pagi.

 Aku dan rakan-rakanku sudah sedia ada di tapak perhimpunan ketika itu.

 "Wei berdebar doh..first day kita ni"..kata Nurul gementar."Relaks dah ar sis.."balas Hana.

 Kelihatan ramai pelajar-pelajar Tingkatan 1 pada wakru itu.Kami berlima berada di tengah-tengah di dalam barisan yang berlainan.

 Majlis perhimpunan pada pagi itu dimulakan oleh pengawas yang bertugas diikuti dengan bacaan doa dan nyanyian lagu Negaraku, Negeri Pahang dan lagu Sekolah.

 "Assalamualaikum kepada semua pelajar-pelajar dan saya mengucapkan selamat datang kepada semua pelajar Tingkatan 1" ucap pengetua pembuka bicara diikuti oleh bunyi tepukan.

 Loceng berbunyi menandakan waktu tamatnya perhimpunan.

 "Wei korang nak pergi mana" tanya Deen kepada Nurul, Hana dan Olivia.

 "Entah doh kitaorang jalan je padahal tak tahu pun mana nak pergi" balas Nurul.

 "Kan Cikgu suruh Form 1 berkumpul kat dewan tadi..korang pekak ke..baru Form 1 dah nyanyok dah member-member aku nih" keluh Deen panjang.

 "DIMINTA SEMUA PELAJAR TINGKATAN 1 SILA BERKUMPUL DI DEWAN TERBUKA SEKARANG"

 "Ha wei..cikgu suruh pergi dewan tertutup". "Ko pon sama je pekak Deen...cikgu suruh pergi dewan terbuka la buka tertutup" sindir Hana.

 "Cepat bah nanti lambat..marah cikgu pula" sampuk Olivia yang dari tadi sibuk memerhati kawasan sekeliling sekolah.

 "Sekarang ni masalahnya dewan tu kat mana" tanya Deen. "Takpe la sinikan ramai orang kita tanya je la dekat akak-akak ni..cepat nanti lambat pulak" balas Hana sambil berjalan menuju kepada seorang pelajar senior sekolah itu.

 "Assalamualaikum akak..akak nak tanya dewan terbuka kat mana ye?" tanya Hana kepada kakak senior itu.

 "Ouh..korang straight ikut sini then korang naik tangga tu pastu belok kiri" jawab kakak senior itu sambil jarinya berlegar di udara menunjuk jalan.

 "Okay kak..terima kasih" ucap Hana dan Olivia serentak sambil melontarkan senyuman.

 "Sekarang ni aku tak faham..apa beza then dengan pastu?..then tu ape siot" kata Deen kepada Nurul.

 "Tu la kau...cikgu Maslinda ajar English dalam kelas ko bantai pergi tido..kan dah jadi bangang macam ni" kata Nurul sambil berjalan laju.

 Sesampai sahaja kami berempat di dewan terbuka itu kami melabuhkan punggung di atas lantai.

 Suasana begitu riuh dengan bunyi suara-suara pelajar berbual dan ketawa.

 "Assalamualaikum dan selamat pagi.." ucap seorang guru yang menuju kearah kami. "Waalaikumussalam cikgu" jawab semua pelajar serentak.

 "Okay pelajar semua..first thing nama cikgu ialah Aziah..kamu semua boleh panggil cikgu Aziah.Terima kasih kerana memilih sekolah ini menjadi titik mula kamu untuk kamu membangun ke arah yang lebih baik.Tujuan cikgu mengumpulkan kamu ialah untuk membahagikan kamu mengikut kelas masing2." terang cikgu Aziah panjang lebar.

 Kringgg!!!!

 Loceng masa kedua berbunyi..Aku bersyukur kerana aku diletakkan di dalam kelas yang sama dengan Hana dan Olivia.Hanya Nurul yang telah diasingkan ke kelas lain iaitu di kelas Al-Khawarizmi.